Broadway

Bij Broadway denk je meteen aan musicals en dat is niet zo vreemd, want je kunt er allerlei musicals bijwonen. Zeker leuk om een keer mee te maken tijdens je vakantie in New York! Maar wat is Broadway New York eigenlijk? Het is een van de grotere straten op Manhattan, ten westen van Central Park. Broadway loopt vanaf het zuiden van Manhatten helemaal door tot Tarrytown, ten noorden van New York. Broadway kruist vele grote straten op Manhattan en op de kruising van Broadway met 42nd Street lig het beroemde Times Square. Langs Broadway vind je veel bezienswaardigheden, waaronder de theaters.

Bekijk nu de beste NewYork vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

Toen Manhattan nog het woongebied was van de Indianen was Broadway al een belangrijke verbinding; het was het pad dat de Wappani indianen gebruikten om van hun dorp naar de jachtvelden te gaan. David Pietersz. de Vries, één van de eerste Nederlanders in het gebied, noemt het pad in zijn dagboek in 1642; “De Wickquasgeck weg waar de indianen dagelijks langs gingen”.

Begin 17 e eeuw kocht Peter Minuit het grondgebied van de Indianen in naam van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en het pad werd voortaan Breede Weg genoemd. Later, in 1667, na de Vrede van Breda toen de stad onder Britse heerschappij viel, werd de naam officieel Broadway.
Broadway theaters

Broadway is dus heel lang, maar in het gedeelte rond Times Square, ook wel The Great White Way genoemd, liggen de meeste theaters en danscentra. Voor de meeste artiesten en dansers is het een grote droom om ooit in Broadway op de planken te kunnen staan.

De grote en bekende producties beginnen hun tournee meestal op Broadway. Wil je een uitvoering bijwonen, bestel je kaartjes dan op tijd, want het is vaak druk en snel uitverkocht. Maar je kunt ook proberen om vlak van te voren een, vaak goedkoper, ticket te bemachtigen bij één van de TKTS-kraampjes (op Times Square, Downtown Brooklyn en South Street Seaport). Populaire musicals op het moment zijn Les Misérables, Cabaret, The Lion King, Rent, Chicago, Wicked en 42 Street. Ook kun je nog steeds naar The Phantom of the Opera, het is één van de langst draaiende musicals en wordt al sinds 1988 onafgebroken opgevoerd!