Staten Island

Hoewel Staten Island, het eiland dat één van de vijf stadsdelen van New York is, niet zo bekend is bij toeristen, is het toch de moeite waard om te bezoeken. Alleen de overtocht met de ferry is al een leuke belevenis; je hebt dan mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld!

Geschiedenis

Staten Island was oorspronkelijk leefgebied van de Lenapehoking Indianen. In 1609 werd er een Nederlandse handelspost gevestigd en er ontstond een Nederlandse kolonie rond 1660. In eerste instantie waren hier voornamelijk boerenbedrijven, maar sinds de opening van de Verrazano-Narrows-brug groeide het aantal inwoners in snel tempo en nu is het echt stadsgebied.

Bekijk nu de beste NewYork vakantie aanbiedingen

Bezoek Staten Island

Het eiland heeft een aantal leuke bezienswaardigheden en er is zelfs een dierentuin. Staten Island Zoo is niet enorm groot, maar heeft genoeg te bieden, onder andere een fraai aquarium, en er wordt ook nog steeds uitgebreid.

Verder vind je er het Garibaldi-Meucci Museum, voorheen het Garibaldi Memorial. Het is een huis in Gotische stijl waar de Italiaanse uitvinder en kaarsenmaker Antonio Meucci (1808–1889) woonde. Ook de Italiaanse revolutionair en politiek leider Giuseppe Garibaldi (1807–1882) heeft hier gewoond van 1851 tot 1853.

Ook het Staten Island Children Museum is een bezoek zeker waard. Er zijn interactieve tentoonstellingen en creatieve workshops. Het hele museum is erop gericht de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit in een kind te stimuleren.
Deze veerboot is gratis en de overtocht kan voor de toeristen zeker interessant zijn. Je hebt onderweg bijvoorbeeld mooi zicht op het Vrijheidsbeeld.

Hoe kom je er?

Het metronetwerk van New York is zeer uitgebreid, maar helaas maakt Staten Island daar geen deel van uit. Maar, zoals gezegd is de overtocht in de ferry al een belevenis op zich en bovendien gratis! Op het eiland zelf is wel een spoorweg en als je uit de ferry stapt kun je dan ook zo op de trein springen. Wil je tijdens je vakantie in New York een rustige uitvalsbasis? Boek dan een hotel op Staten Island, maar hou wel het vaarschema van de ferry goed in de gaten als je de rest van de Big Apple wilt bezoeken!