Statue of Liberty

Wat de Eiffelltoren is voor Parijs is het Statue of Liberty voor New York. Een bezoek aan de Big Apple is dan ook niet compleet als je het Vrijheidsbeeld niet bezocht hebt.

Geschiedenis

Statue of Liberty

Statue of Liberty

De plek waar de meeste immigranten in Amerika aankwamen is op Ellis Island en het eerste wat ze zagen was het Statue of Liberty op Liberty Island. Het beeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi met een stalen constructie van Gustave Eiffel (van de Eiffeltoren) en was een gift van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Het beeld werd in juni 1886 op een sokkel van euvillekalksteen geplaatst (een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Morris Hunt). De kroon die op het hoofd prijkt heeft zeven punten; het symbool voor de zeven continenten en zeeën.

Bekijk nu de beste NewYork vakantie aanbiedingen

38 Jaar later, oktober 1924, werd het standbeeld samen met Fort Wood bestempeld tot National Monument. Later, in 1935 werd Bedlou’s Island ook op de monumentenlijst gezet en nog later, in 1965 ook Ellis Island. Bovendien staat sinds 1984 het beeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Vrijheidsbeeld New York

Vrijheidsbeeld New York

Ellis Island; Island of Tears

De immigranten van de derde klasse werden in het grote gebouw van rode baksteen bijeengebracht om medisch te worden gekeurd en een vragenlijst in te vullen. Passagiers van de 1e of 2e klasse werden geacht welvarend genoeg te zijn om zich in Amerika te vestigen. Immigranten die te ziek waren of niet voldoende financiële middelen hadden, werden zonder pardon weer terug gestuurd. De documentaire “Island of Hope, Island of Tears” die in het Immigratiemuseum getoond wordt, geeft een goed beeld van hoe het er aan toe ging. Er is ook een computer waar je kunt kijken of er verre familie van jou bij zat.
Een bezoek aan het Statue of Liberty

Vanaf Battery Park, op het zuidelijkste puntje van Manhattan, vertrekken de ferry’s naar Liberty Island en Ellis Island. Tijdens de tocht bezoek je beide eilanden. Het is handig om de tickets vooraf online te bestellen, maar het kan ook terplekke. Houd er in beide gevallen rekening ruim op tijd aanwezig te zijn. De controle is namelijk net zo scherp als op het vliegveld!

Openingstijden: 09.30 – 17.00, tickets: $ 11,50 (vanaf 13 jaar) en $ 4,50 (kinderen 4-12 jaar)